Maximera fettförbränningen med Saigonkanel
Saigonkanel och annan kanel
Saigonkanel Cinnamomum loureiroi är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är nära besläktad med Kassiakanel, men sitter på avsevärt rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.
Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligtvis stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för höga doser.
Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare o doft och smak, samt har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är endast rullas som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.
Saigonkanel är på många sätt lik Kassiakanelen, men är samtidigt starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att erhålla de hälsosamma effekterna.
Blodsocker och fettförbränning
Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns olika sätt att se till så att detta sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av mat med lågt GI och även helt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.
Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare och att insulinkänsligheten höjs 29%, vilket är en av många fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en superb start på dagen eftersom den stimulerar.
En balanserad blodsockernivå är i sig gynnsam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.
LCHF och Saigonkanel
Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF eller Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen gör också att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma sätt som insulinet gör när man tränar och äter kaloririk mat.
Dosering av Saigonkanel
Det är viktigt att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det gäller allt man äter, så även kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som ger alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel innehåller också kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.
Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag. Tydliga effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter väldigt små doser, så man bör pröva sig fram för att hitta en dos som passar en.