Saigonkanel och LCHF
Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som visar tydliga tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet påbörjas oftast av människor som vill gå ner i vikt, men är främjande även för personer som vill gå upp i vikt, som har problem med blodsockerbalansen eller med sockerberoende.
Egentligen mår alla bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen fastställts i en djupgående och oberoende analys. Man antar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns väldigt många olika tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH bara naturliga råvaror, medan andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar ganska mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Ska man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller kanske ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett mycket svårt mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga grönsaker. En femprocentsgräns är vanlig bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges mycket lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar alla dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen tar slut i blodet. För att förse den med energi måste kroppen skapa ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett före andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och väldigt lite kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i mycket högre gran än annars.
Det finns de som inte riktigt når ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är hög. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har dessutom visat sig ge absolut störst effekt.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel stöter på ute i handeln. Den är ganska stark, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar ordentligt.
Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen hämma utsöndringen av insulin, som arbetar för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några farliga bieffekter.