Saigonkanel optimerar ketosen
Saigonkanel är den ultimata hälsokryddan
Saigonkanel är en kanelsort som endast växer i Vietnam, inte i Saigon som namnet antyder, utan i de centrala bergsområdena runt Quâng Namprovinsen. Vietnamesisk kanel utmärker sig bland andra kanelsorter, för sin höga halt av essentiell olja vilket ger mycket mer smak, doft och kraft – därför är just denna kanelsort ofta också dyrare än andra – och verkligen värd de extra kronorna.
Vad är det med Saigonkanel som är så fantastiskt?
Det finns många svar på den frågan, den vietnamesiska kanelen besitter många olika positiva egenskaper för människan. För det första smakar Saigonkanel underbart intensivt – gillar man kanel så älskar man denna.
För det andra så har omfattande forskning visat att just vietnamesisk kanel är bäst på blodsockerkontroll. Att kanel jämnar ut blodsockersvängarna är känt sedan innan, men Saigonkanel tar helt udden av alla toppar och dalar, vilket är väldigt bra för alla som vill låta bli att fresta på energinnivån i kroppen för mycket. Dessutom gör Saigonkanel att sockret i kroppen förbränns upp till 20 gånger snabbare än normalt, vilket är en otrolig upptäckt. Allt fler diet- och träningsintresserade får upp ögonen får denna naturliga krydda – och imponeras av resultaten.
En tredje egenskap som gör Saigonkanel så speciellt är att utöver blodsockerbalansering vid intag av kolhydratrik föda, så skjutsar denna kanel in kroppen i ketos mycket fortare om kolhydratsintaget stryps. Detta gör den vietnamesiska kanelen mycket användbar för alla som strävar efter ett tillstånd i ketos – t ex LCHF:are, Atkins-anhängare eller Dukanföljare.
Vad är ketos och varför är det eftersträvansvärt?
Ketos är ett tillstånd som kroppen går in i när den har tömt glykogendepåerna i musklerna. För att detta ska ske så måste man utesluta i stort sett alla kolhydrater ur sin föda och dessutom vänta några dagar för att det lagrade glykogenet ska försvinna.
När ketosprocessen sätter igång får många människor så kallade «övergångsbesvär» under allt från några dagar till några veckor. Dessa resulterar i saker som muskelsvaghet, trötthet, irritabilitet, tröghet, nedstämdhet och abstinens. Det är lättare för kroppen att leva på kolhydrater, så den skriker efter att få återgå till sitt normala system, men när ketonerna väl har trätt in som ersättare så går det sedan lättare och lättare för varje dag och en person i stabil ketos slipper helt de effekter som fås av blodsockersvängningar.
Varför en ketogen diet är så uppskattad av många är för att den ökar fettförbränningen markant, och för att man när kroppen väl har passerat övergångsstadiet slipper de «upp-och-ner-effekter» som kommer av blodsockersvängarna. Alla som lever enligt LCHF (Low Carb High Fat), eller någon annan kolhydratreducerad diet, gör god sak i att introducera Saigonkanelen i sina dagliga matvanor. Vill man själv kolla Saigonkanelens influens på blodsockret och ketonerna så kan man mäta med ketosstickor.
Hur kan man inta sin dagliga dos av Saigonkanel?
Man kan använda vietnamesisk kanel på samma sätt som man använder annan kanel – i kaffet, teet, på frukostfilen eller på gröten. Proteinshakes blir godare med kanel i och hemmagjord, kolhydratsfri glass blir ljuvlig om den smaksätts med Saigonkanel.