Kanel för snabbare ketos
Ketos stimulerar fettförbränningen
Ketos är ett ord som för bara några år sedan knappt var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt tillstånd som en stor del av svenskarna idag strävar efter att hamna i genom att lägga om sin kost till LCHF – Low Carb High Fat.
Vad är då ketos?
Ketos uppstår i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta ska kunna ske måste i stort sett alla kolhydrater uteslutas ur kosten och sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir utsvulten på glukos så går den över till att producera ketoner, och denna process kräver mycket mer energi, dessutom är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen konstant förhöjd oavsett om man tränar eller sitter helt stilla.
Kortare version: när ämnesomsättningen är i fettförbränningsläge är man i ketos. Fördelen är att man går inte upp i vikt. Som regel går man ner i vikt för kroppen använder lagrad överskottsenergi (fett/övervikt) när fettet i maten är uppätet.
Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet
Länge har man rekommenderats att piffa upp maten med kanel om man vill undvika kolhydrater, även vanilj är populärt. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har alltså varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt gynnsam för att hamna i ketos är inte lika känt.
Kanel ökar insulinkänsligheten vilket innebär att kroppen producerar mindre insulin, och ju mindre insulin – desto bättre! Insulin är kroppens fettlagringshormon så under en viss nivå sker ingen fettlagring.
Olika kanelsorter fungerar förstås olika bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (saigonkanel) Cinnamomum loureiroi .
Hur kan man använda Cinnamomum loureiroi kanelen?
Kanel har ganska säregen smak och det är kanske inte så kul att äta kanelsmakande mat dagarna i ända. Faktum är att det är ganska lite kanel som ska till för att ge proportionerligt stor effekt på ketosen. I kaffet eller teet är det väldigt gott med lite kanel, ett halvt gram (några stänk kanelpulver) är ganska lagom dosering. På detta vis får man en riktigt bra start på dagen och fettförbränningsprocessen kickas igång ordentligt. Den som vill kan ta lite vispgrädde i kaffet så kroppen får lite fett att börja bränna.
Saigon Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt eller i LCHF-musli, i en mustig köttgryta och i diverse bakverk (på lågkolhydratsvis såklart!) är också otroligt mumsigt. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan tro, och vill man piffa till den lite extra så kan man ha i ingefära också, eller lite apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.
Kanel hjälper även vid vanliga dieter
Det är inte bara strikta lågkolhydratare som kan dra fördelar ur ett regelbundet intag av kanel, faktum är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med hjälp av kanel och kolhydratsätare blir inte riktigt lika brutalt drabbade av kolhydraterna om de balanserar dem med kanel. En fantastisk krydda är vad den är – och underbart god!
Överdriven konsumtion kan vara farligt
Man ska äta max fyra gram kanel per dag eftersom kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser och efter långvarigt intag kan påverka levern negativt. Det ska dock ganska mycket till för att man ska lyckas få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.