På vilken sätt använda sötningsmedel för att få god söt smak på något nyttigt sätt?
Många kan aldrig tänka sig att det fungerar att klara sig utan att söta.
Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.
Tro aldrig att sackarin är det enda eller ens det effektivaste alternativen för sötning du kan välja emellan.
Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.
Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.
På senare år har Aspartam blivit känt som ett sötningsmedel, det är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Du hittar Aspartam i många produkter som marknadsförs för viktminskning och det bryts ned till fenylanin vid användning.
Aspartam har ett problem, att det smakar kemiskt.
Fast det finns dessutom en del medel som är alldeles naturliga och som blivit otroligt mycket attraktiva
Speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin har diskuterats ganska häftigt de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan
Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.
Ett naturligt sötningsmedel är Erytritol som du annars hittar i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.